El col·lagen és la proteïna més abundant del cos. De fet, constitueix el 30% del total de les proteïnes del cos humà. Està repartit per totes les estructures corporals, com la matriu extracel·lular, i als teixits connectius, com ossos, músculs, tendons, lligaments, cartílags, pell, intestí, vasos sanguinis…Bioquímicament, el col·lagen està format principalment per tres aminoàcids: la prolina, la glicina i la hidroxiprolina.
FUNCIONS
El col·lagen exerceix moltes funcions i aporta molts beneficis:
· Pot millorar la salut de la pell
· Disminuir el dolor articular
· Augmentar lleugerament la massa muscular
· Enfortir els cabells i les ungles millorar la permeabilitat intestinal, per exemple.
Tenir-ne menys, en canvi, provoca l’envelliment general. On més es veu és a la pell: pèrdua d’elasticitat, arrugues i flacciditat . també té repercussions en el deteriorament dels cartílags, ossos i tendons o més probabilitat de lesions.
PÈRDUA DE COL·LAGEN
Tot i que és cert que produïm col·lagen de manera endògena, hi ha diferents factors que poden dificultar o empitjorar que en sintetitzem. El més destacable és l’edat, ja que amb el pas dels anys en produïm menys. El cas és que, a partir dels 20, ja comencem a perdre més o menys un 8% de col·lagen per dècada. Això vol dir que amb 75 anys ja haurem perdut el 50% de col·lagen. També hi incideixen altres aspectes com:
· L’estrès
· El consum de tòxics (tabac i alcohol)
· L’exposició excessiva al sol
· La baixa capacitat digestiva
· Les malalties autoimmunes
· L’insomni o falta de descans
· El sedentarisme
L’alimentació també hi té molt a veure:
· Un consum excessiu d’hidrats de carboni, especialment sucre, provoca la glicació del col·lagen, que implica un enduriment i pèrdua de funcionalitat. De fet, en la diabetis s’accelera la degradació de col·lagen de manera notable.
· També pot ser per dèficits nutricionals, per exemple de proteïna, i en concret de glicina, o de vitamina C.
ALIMENTS RICS EN COL·LAGEN
Com hem dit, el cos produeix col·lagen de manera endògena i la glicina, en concret, és l’aminoàcid més important que aporta i que en fem un consum insuficient. El gran problema d’avui en dia és que només consumim el múscul dels animals i hem deixat de banda les altres parts com els òrgans, la pell, la medul·la òssia o el cartílag.
Els aliments més rics en glicina són les parts més cartilaginoses dels animals, algunes són vísceres, però d’altres no. Per exemple:
· Pell i potes de pollastre
· Morro de vedella
· Orella de porc
· Peus de porc
· Tripes
· Carcassa de pollastre (sobretot la zona central) i articulacions de qualsevol animal, com la del genoll.
Així, fer un brou d’ossos, és una manera ideal d’extreure el col·lagen de carcasses, os de genoll o potes de les gallines. El brou d’espines també té col·lagen i potser una bona alternativa.
CLASSES DE COL·LAGEN
S’han aïllat 28 classes de col·lagen, però les més reconegudes són:
Col·lagen de tipus I: prové de la pell, tendons, ossos, lligaments i teixits vasculars. Col·lagen de tipus II: el trobem principalment en cartílags, ulls i discos vertebrals.
Col·lagen de tipus III: és a la pell, fibres reticulars dels teixits connectius, vasos sanguinis i músculs.
Col·lagen de tipus IV: en trobem principalment a la làmina basal i a la membrana basal.
Col·lagen de tipus V: es troba a la pell, placenta, les còrnies, els ossos i les superfícies cel·lulars.
Entre el 80 i el 90% del col·lagen del cos és de tipus I, II i III. El col·lagen és, per definició, animal, però podem diferenciar entre els animals terrestres o marins. La diferència principal és que el boví té més proporció total d’aminoàcids i el marí té més hidroxiprolina (un dels aminoàcids encarregats de sintetitzar col·lagen). A més, el marí té propietats antioxidants i és efectiu a l’hora de protegir la pell dels rajos ultraviolats.
RECOMANACIONS PER ESCOLLIR UN BON COL.LAGEN
Les recomanacions a l’hora de triar un complement de col·lagen són les següents:
· Tria un col·lagen hidrolitzat (o pèptids de col·lagen). Quan el col·lagen està hidrolitzat, té una forma molecular molt més petita i això en facilita molt la digestió, absorció i posterior utilització.
· L’origen. Com hem dit abans, el col·lagen pot tenir orígens diferents (tots animals) com boví, porcí, peix o ou. Tots poden ser una bona tria, tot i que el més habitual és el boví.
· El format. Al mercat també hi ha formats de col·lagen diferents (en càpsules, pols o beguda). Considerem que la forma més senzilla i còmoda d’arribar a les recomanacions diàries és en format pols.
· Sense saboritzants ni edulcorants. El col·lagen té un gust neutre i sol ser fàcil barrejar-lo amb altres preparats sense necessitat de saboritzants afegits.
· Si és boví, que sigui de pastura: tal com passa amb la proteïna, sempre ens hem d’inclinar per un col·lagen de vaques alimentades amb pastura per assegurar-nos un producte de qualitat.
COM ES PREN EL COL·LAGEN?
Si és en forma de càpsula, s’ingereix amb aigua i prou. Si és en format pols, es pot barrejar amb qualsevol líquid en què la pols es pugui dissoldre.
Quant se n’ha de prendre? Cada marca de col·lagen especifica la dosi al pot, i algunes fins i tot porten una cullera mesuradora per saber la quantitat exacta. Si no s’especifica, mira que cada ració que consumeixis contingui entre 10 i 20 g de col·lagen diari.
COM PUC CUIDAR EL MEU COL·LAGEN?
L’envelliment és un procés natural i no podem evitar-lo del tot, però hi ha alguns factors que poden fer que la pèrdua de col·lagen vagi a més:
· Tabaquisme.
· Alcoholisme.
· Dieta deficitària en proteïnes.
Controlant aquests factors de risc podem fer que el nostre cos optimitzi la producció i l’aprofitament del col·lagen que naturalment sintetitza.
SI TOT I AIXÍ, ENCARA NO SAPS QUIN COMPLEMENT DE COL.LAGEN ÉS EL MÉS ADEQÜAT PER TU, LA TEVA FARMACIA T´AJUDA A TROBAR-LO!!!
Comments